четвртак, 6. септембар 2012.

(не)РЕТРО ТЕОРИЈА МАРК ФЕЈБЕР-а

Вртлог


Занимљива економска теорија најављена је у САД-у.
Најавио ју је Марк Фејбер (Marc Faber), берзански аналитичар и успешан пословни човек.


У Јуну 2008, када је Буш-ова администрација студирала један пројект за покретање америчке економије, Марк Фејбер је у свом месечном извештају објавио свој коментар с пуно хумора:

"Федерална влада разматра да свакоме од нас да износ од 600,00 УС$. Драги моји земљаци американци: ако тај износ потрошимо у Wal-Mart-у, новац одлази у Кину, ако га потрошимо на гориво, иде Арапима. Ако купимо компјутер, новац одлази у Индију. Купимо ли воће, новци иду у Мексико, Хондурас и Гватемалу. Купимо ли добар ауто, новац завршава у Немачкој или Јапану. Купимо ли поклончиће, иду у Тајван, а ни један цент тог новца неће помоћи америчкој економији.

Једини начин да тај новац остане у САД-у је да га потрошимо или с курвама или на пиво, јер то су још једине две ствари које још производимо овде. Ја свој део већ трошим на такав начин."

Један други економиста, Србин, а и он с добрим смислом за хумор, одговорио му је:

"Драги Марк. Ситуација код вас Американаца је још гора, и све је гора. Жао ми је што те морам информисати, а то је да је фабрику пива Budweiser купила бразилска мултинационална компанија AmBev. Због тога Америма остају само курве.

Е сад, кад би те курве одлучиле своју зараду послати својој деци, тај новац дошао би директно у српску Скупштину, овде код нас у Београд, јер овде постоји највећа концентрација курвиних синова на свету."


Нема коментара:

Постави коментар